De basis van elektrisch fietsen
Je kent het vast wel... lekker cruisen op je elektrische fiets met de trapondersteuning aan. Maar wist je dat je veel meer uit je e-bike kunt halen door slim gebruik te maken van je versnellingen? Net als bij een gewone fiets maken de juiste versnellingen het fietsen niet alleen makkelijker, ze helpen ook om je accu langer mee te laten gaan. Bovendien gaat je motor langer mee als je slim schakelt, en dat scheelt natuurlijk in de onderhoudskosten.
Verstandig schakelen op vlak terrein
Op vlakke wegen is de techniek eigenlijk heel simpel. Start in een lichte versnelling en schakel door zodra je vaart hebt. Door in een wat zwaardere versnelling te rijden voorkom je dat je alleen maar 'loos' meetrapt met de pedalen. Een lagere stand van trapondersteuning is meestal prima voor vlakke stukken, tenzij je batterij nog vol zit en je gewoon lekker rustig aan wilt doen.
Aanpak bij verschillende ondergronden
Zodra het terrein wat ruiger wordt, zoals op een grindpad of zandweg, werkt een lichtere versnelling juist beter. Je houdt meer controle en kunt sneller reageren als dat nodig is. Wat extra ondersteuning van de motor is dan wel fijn, want door het ongelijke terrein kost fietsen meer energie. De wielen hebben meer grip nodig en zakken soms weg, waardoor je meer kracht moet zetten.
Heuvels en Bergen, wat is de juiste schakel techniek?
Omhoog fietsen
Bij het beklimmen van een heuvel of berg is de juiste techniek essentieel. Kies voor een lichte versnelling - bij een derailleur betekent dit een klein tandwiel voor en een groot tandwiel achter. Zet de trapondersteuning op maximaal, want hier is die elektrische ondersteuning echt waardevol. Je hoeft immers geen topprestatie te leveren, daar is je e-bike juist voor bedoeld.
Afdalen met controle
Bij het afdalen werkt het precies andersom. Schakel naar een zware versnelling voor meer controle en zet de ondersteuning uit of zeer laag. De zwaartekracht doet het werk al voor je, dus extra ondersteuning is vaak niet nodig. Dit bespaart ook nog eens je batterij.
Fietsen en verstandig schakelen met wind
Tegenwind
Met tegenwind is een lichtere versnelling je beste vriend. Verhoog de trapondersteuning om het jezelf makkelijker te maken. Elke trapbeweging kost minder energie, terwijl je toch vooruit komt.
Wind mee
Met de wind in de rug kun je juist een zwaardere versnelling gebruiken. Je hebt weinig tot geen trapondersteuning nodig omdat de wind je al vooruit helpt. Dit is een perfect moment om accucapaciteit te besparen.
Praktische tips voor dagelijks gebruik
Het belangrijkste is dat je vooruit denkt. Zie je een heuvel? Schakel dan alvast terug en verhoog de ondersteuning voordat je begint te klimmen. Door soepel en gelijkmatig te rijden gaat je accu het langst mee. Want juist die plotselinge tempowisselingen verbruiken de meeste stroom.
De juiste fiets voor jouw omgeving
Kijk goed naar waar je meestal fietst. Voor het vlakke Nederland is een gewone naafversnelling met 5, 7 of 8 versnellingen prima. Maar als je regelmatig in heuvelachtig gebied rijdt, zoals de Ardennen, dan is een derailleursysteem met meer versnellingen een slimme keuze. Een derailleur heeft zichtbare tandwielen en een open kettingkast, wat meer onderhoud vraagt maar wel meer flexibiliteit biedt in het gebruik.